Aan de slag als ervaringsdeskundige bij de Dimence Groep

Heb je zelf te maken (gehad) met psychische problemen en wil je je ervaring graag gebruiken om anderen te helpen? En zeggen mensen in jouw omgeving dat je geschikt bent om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan? Misschien is ervaringsdeskundige bij de Dimence Groep dan iets voor jou. 


Waarschijnlijk heb je veel vragen over het traject tot ervaringsdeskundige. Hieronder lees je het antwoord op de meest gestelde vragen.

1. Voordat je aan de opleiding kunt beginnen, moet je eerst goed in balans zijn. Maar wat houdt dat precies in?

Dat betekent dat je zelf geen intensieve behandeling meer volgt, zoals bijvoorbeeld EMDR, en grip hebt op je eigen proces. Wanneer je kijkt naar de fases van herstel:

  1. Overspoelt worden door de aandoening;
  2. Worstelen met de aandoening;
  3. Leven met de aandoening;
  4. Leven voorbij de aandoening.

Je moet voor het volgen van de opleiding minstens bij fase 3 zijn, maar dit is altijd een individuele afweging.

2. Mag ik dan helemaal geen afspraken meer hebben met mijn hulpverlening?

Zeker wel! Alleen is deze hulpverlening bedoeld als onderhoudsbehandeling/ondersteuning en vinger aan de pols.

3. Hoe weet ik of ik er klaar voor ben om met mijn ervaringen aan het werk te gaan?

Wij adviseren je om ervoor te zorgen dat er een ruime basis is waarin je al in de praktijk kennis hebt gemaakt met het delen van je ervaringen vanuit je patiëntenrol in verschillende situaties en groepen. Je kunt de training ‘Herstellen doe je zelf’ en/of ‘Werken met eigen ervaring’ volgen. 

Ga eens kijken bij een zelfregiecentrum bij jou in de buurt voor alle mogelijkheden. Dan merk je of je al voldoende gevorderd bent in het proces van inzicht, acceptatie en zelfstigma. Het is nog beter als je daarbij of daarna vrijwilligerswerk doet waar je je ervaringen als cliënt in kunt zetten. Het gaat er vooral om dat je collectieve ervaringskennis gaat opdoen. Bezoek bijvoorbeeld de landelijke dag van de ervaringsdeskundige om je te oriënteren en kijk eens goed rond op het internet wat er al bekend is over ervaringsdeskundigheid.

 

4. Wat voor vrijwilligerswerk zou ik kunnen doen en waarom is dat zo belangrijk?

Je kunt vrijwilligerswerk doen bij een zelfregiecentrum of herstelacademie, bijvoorbeeld bij FOCUS in Zwolle, Vriendendiensten in Deventer, Mens door Mens in Almelo, Ixta Noa in Enschede. Door je in te zetten als vrijwilliger krijg je ook een idee over je eigen belastbaarheid. Je gaat ervaren hoeveel energie het kost om weer te werken in een team en om opbouwende adviezen te krijgen. Ook merk je of het je lukt om in balans te blijven met je werk als vrijwilliger, je thuissituatie en je eigen proces.

5. Welke opleidingen zijn er gericht op het vak van ervaringsdeskundige?

Hiervoor kun je kijken op de website van de landelijke vereniging van ervaringsdeskundigen: https://vved.org/leren-en-onderwijs/opleidingen/ Ook kun je natuurlijk altijd het zelfregiecentrum binnenlopen om te vragen aan ervaringsdeskundigen welke leerweg zij gevolgd hebben.

6. Hoe vind ik een stageplaats of werkplek?

Je moet, net als alle andere disciplines zoals bijvoorbeeld verpleegkundigen, en psychologen, solliciteren naar een stage- of werkplek via onze vacaturesite.

 

Op dit moment hebben wij alleen stageplekken op niveau 5 en alleen met de start in september. Om in aanmerking te komen voor een stageplek bij de Dimence Groep, kun je solliciteren via een van onze vacatures die op de website staan https://vacatures.dimencegroep.nl/ of contact opnemen met het stagebureau van de Dimence Groep.

Heb je een stageplaats binnen de Dimence Groep, dan word je altijd ondersteund door een ervaren ervaringsdeskundige als stagebegeleider.

7. Wordt de opleiding vergoed?

Deze wordt meestal niet vergoed, dus denk goed na of je er klaar voor bent en of je het aan kan.

8. Heb ik echt een opleiding nodig voor een betaalde baan bij de Dimence Groep?

Ja! Binnen de Dimence Groep worden alleen gecertificeerde (MBO-) en gediplomeerde (HBO-) ervaringsdeskundigen aangenomen.

Binnen de Dimence Groep zijn alle mensen die werken als ervaringsdeskundige betaalde krachten. 

9. Hoe werk je in de praktijk? Kan ik gaan werken op een plek waar ikzelf opgenomen of in behandeling ben geweest?

Het antwoord op deze vraag is niet zo gemakkelijk. Het is niet ondenkbaar, maar het is erg belangrijk dat, als je met een team samen gaat werken, je als gelijkwaardig gezien wordt en jij jezelf ook zo opstelt. Wanneer je ergens als patiënt/cliënt geweest bent, is het soms lastig om van die rol los te komen. Je moet jezelf afvragen of je dit wilt.

10. Wanneer ben je eigenlijk ervaringsdeskundige in je vak?

De ervaringsdeskundigen van Dimence Groep hebben zelf een herstelproces doorlopen vanwege levensontwrichtende ervaringen en zijn ver genoeg gevorderd in hun eigen herstelproces, dat ze anderen op de juiste manier kunnen ondersteunen. Hiervoor hebben zij een opleiding ervaringsdeskundigheid afgerond waarin zij hebben geleerd hun ervaringsdeskundigheid professioneel in te zetten. 

11. Mag een ervaringsdeskundige zich inlezen in dossiers?

Een ervaringsdeskundige bij Dimence Groep heeft net als elk volwaardig lid van een team toegang tot dossiers.

12. Moet een ervaringsdeskundige tijd schrijven?

Ervaringsdeskundigen in ambulante teams en Ervaringsdeskundigen niveau 5 dienen volledig tijd te schrijven.

13. Rapporteert een ervaringsdeskundige?

Ja, net als iedere andere beroepsgroep binnen het team.

14. Zit een ervaringsdeskundige ook bij overleggen?

Ja, een ervaringsdeskundige is net als andere hulpverleners aanwezig bij werkoverleg, moreel beraad, teambesprekingen, overdracht e.d. 

De ervaringsdeskundigen van de Dimence Groep hopen je hiermee een beetje op weg geholpen te hebben in je zoektocht om jouw waardevolle ervaringen in te zetten om anderen te ondersteunen in hun proces.


Succes!