Artikeldatum

Congres Duurzaam Inkopen in de zorg

Naar aanleiding van het online bijwonen van het Congres Duurzaam inkopen in de zorg wil ik graag inspireren om samen na te denken over hoe duurzamer in te kopen binnen de Dimence Groep.

Bij mijn vorige werkgever ben ik geïnspireerd geraakt over hoe we duurzamer kunnen inkopen. En daarbij niet inleveren op kwaliteit en (patiënt)veiligheid. De vraag naar duurzamere oplossingen uit zorginstellingen werd steeds groter. Het is goed om te merken dat ook de Dimence Groep steeds meer op zoek is naar duurzame oplossingen en de bewustwording groeit. Voor mij dan ook de reden om op 4 maart deel te nemen aan het Congres Duurzaam inkopen in de zorg.

Het congres is georganiseerd door Nevi, MVO Nederland, Intrakoop, Green Deal, VWS en Mpz Milieu platformzorg. Allemaal partijen die duurzaam inkopen hoger op de agenda willen krijgen in de zorg.

Dagvoorzitter Talitha Muusse ( presentatrice van Op1) opende het congres met een korte schets van de zorg. We werken hard om mensen beter te maken. Maar de sector veroorzaakt minstens 5% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven in de zorg om dit terug te dringen. Hoogleraar publieke inkoop Fredo Schotanus gaat verder in over het vergroten van de bewustwording. Er zijn inmiddels voldoende tools die wij als inkoop kunnen gebruiken om naar duurzame leveranciers te zoeken. Maar alles staat of valt bij het vergroten van de bewustwording bij collega’s. Hoogleraar en afdelingsleider Chirurgie Jeroen Meijerink (Radboud) sluit hier op aan. We moeten het samen doen, de hele keten, zorgorganisaties, leveranciers en belangenverengingen. Hij is o.a. de oprichter van de Groene OK. Hoe kan er minder afval worden geproduceerd in een OK. Een kort filmpje over het afval na 1 operatie vind je HIER   

Vervolgens konden we deelnemen aan verschillende deelsessies. Ik koos onderstaande op basis van actuele onderwerpen binnen de Dimence Groep.

Deelsessie Pilot PMD Afvalscheiding - Care

Sinds 1 januari is er een nieuwe afvalwerker gecontracteerd, Remondis. . Omdat we  plannen hebben om samen afval te verminderen, minder in te kopen en als het er wel is vanaf de bron te gaan scheiden. Daarom volg ik de deelsessie: Pilot PMD Afvalscheiding - Care. Intrakoop heeft in 2019 de opdracht gekregen van VWS om 3 pilots te doen om te verduurzamen in de zorg. Deze vallen onder het programma Green Deal Duurzame Zorg. PMD zijn verpakkingsmaterialen van consumentenproducten.  De zorg produceert veel plastic afval. Een Nederlander produceert zo’n 500 kg PMD per jaar, binnen de GGZ is dat 752 kg per bed. Ruim anderhalf keer zoveel dus!  Door PMD te gaan zien als een grondstof en door dit goed te scheiden voorkom je verspilling van materiaal en voorkomt uitstoot van CO2 door verbranding.

Er zijn leden van Intrakoop die de pilotgroep vormen. Samen bespreken ze de dagelijks praktijk, samen ontdekken ze wat wel of niet werkt en delen deze ervaringen en bundelen de kennis. Om tot slot verduurzaming te realiseren. Resultaat is een praktisch stappenplan voor alle zorginstellingen in Nederland.

Als inkoper kan ik al aan leveranciers gaan vragen welke verpakkingsmaterialen zij gebruiken en of deze weer als grondstof kunnen dienen. Als collega of patiënt kan je goed nadenken of je de materialen ook daadwerkelijk nodig hebt. Want niet inkopen levert nog steeds de minste afval op.

Deelsessie Pilot Verduurzaming voeding

Momenteel loopt er een inkooptraject voor een nieuwe voedingsleverancier binnen Dimence Groep. Dit n.a.v. het besluit om de Centrale Keuken op Brinkgreven per 1 januari 2022 te sluiten. Ook deze deelsessie gaat over 1 van de pilots die Intrakoop doet in het kader van het programma Green Deal Duurzame Zorg. Het gaat hier om de vraag: ‘Hoe kun je door verlaging van de vleescomponent (inname van dierlijke eiwitten) en verhogen plantaardige component (inname van plantaardige eiwitten) in het menu de CO2-uitstoot reduceren. De grootste uitstoot van CO2 in de voedingsproducten zijn vleesproducten. Pas op plaats 57 komt het eerste niet dierlijke product: aardbeien.

Hoe kan je voeding verduurzamen? Hier in zijn 5 P’s belangrijk: de product keuze, plaats (waar staat het eten, een fruitschaal op tafel zorgt ervoor dat men eerder fruit pakt), presentatie (hoe noem je een maaltijd), promotie (laat een vegetarische maaltijd een onderdeel zijn van de menucyclus i.p.v. apart te moeten bestellen), people (mensen moeten zich bewuster worden).

In samenwerking met Foodstep hebben zij de Zorgmonitor ontwikkeld waarin we kunnen meten hoe duurzaam onze voeding is die wij serveren aan onze cliënten. Er wordt gemeten vanuit de schijf van 5 en diverse inkoopcriteria voor gezonde voeding. In de monitor kan je per locatie en afdeling zien welke duurzame producten ingekocht worden en wat er verbruikt wordt maar ook hoe de verdeling is van de producten qua voedingsstoffen.

In het inkooptraject voor een nieuwe voedingsleverancier hebben we al veel vragen gesteld over gezondere voeding en het vergroten van de bewustwording. Zodat we samen met de zorg, patiënten en de leverancier nog meer aandacht kunnen geven aan een gezonde leefstijl.

Duurzaam inkopen met de Milieuthermometer Zorg

Inmiddels heeft de Dimence Groep het certificaat Brons van het Milieu Platform Zorg. De ambitie is om door te groeien naar een zilver certificaat. In deze deelsessie wordt ingegaan hoe de Milieuthermometer werkt en welke kennis je allemaal bij MPZ kan halen. Dit gaat over de theorie over duurzaam inkopen maar ook voorbeelden van best practises.

Tot slot krijgt professor dr. Victor Lamme het woord. Hij gaat in op de vraag hoe gaan we het samen voor elkaar krijgen dat de zorg duurzamer wordt. Aan de hand van dilemma’s laat hij zien dat we het daarbij niet van onze ratio moeten hebben; wij maken onze keuzes vanuit emotie. Wat wederom bewijst dat het vergroten van de bewustwording van onze collega’s erg belangrijk is. Dit kan door kleine stappen te zetten, beginnen met eenvoudige onderwerpen en vooral je collega’s inspireren om samen naar duurzame oplossingen te zoeken.

Mij heeft het congres zeker weer geïnspireerd om mooie stappen te gaan nemen. Zo ga ik thuis toch maar eens vaker een dagje zonder vlees invoeren, benieuwd hoe de rest van het gezin daar op reageert ? Als jij dat ook bent geïnspireerd en je wilt het er samen eens over hebben, neem dan gerust contact met mij op!

Via onderstaande link kan je het congres terug zien. Deze link is tot 4 juni 2021 te gebruiken.

https://congresduurzaaminkopenindezorg.nl/

Vriendelijke groet,
Karin van Zuijlen
I
nkoper Dimence Groep

k.vanzuijlen@dimencegroep.nl

 Karin van Zuijlen