Artikeldatum

De heilzame werking van een blotevoetenpad.

‘Even wachten hoor, ik doe even mijn schoenen uit!’
Dit hoor je mij steevast roepen bij het maken van een bos-, natuur- of strandwandeling. Als het even kan, trek ik mijn schoenen uit. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik als kind mijn voetjes voor het eerst in het gras zette. Wel kan ik mij voorstellen dat dit een unieke ervaring moet zijn geweest. Of je nou kind of volwassen bent, het echt contact maken met de aarde met je blote voeten blijft een unieke maar bovenal helende ervaring.

Jaren geleden begon ik steeds vaker te lopen op blote voeten. Na een tijdje kocht ik barefoot-shoes, voor als ik naar de winkel ging of op visite. De barefoot-shoes (merk: Leguano) zien eruit als surfschoentjes, en zitten heerlijk! Je voelt elk takje en steentje, zonder ongemak van pijntjes. Hoewel ik gewend ben aan het lopen over grind en takjes en mij dit geen pijn (meer) doet, merk ik dat veel mensen de sensaties van natuurlijke elementen onder hun voeten als ongemakkelijk of pijnlijk omschrijven. Ik wil hiermee mijn droom /visie delen en een oproep doen aan ieder die met mij wil meedenken in het realiseren van een beleeftuin(blotevoetenpad) binnen elke instelling.

In dit artikel wil ik jullie meenemen in de geschiedenis van schoenen en de gezondheidsvoordelen van het lopen op je blote voeten.

Al rond 15.000 voor Christus werden de eerste schoenen gemaakt! Deze schoenen waren gemaakt van dierenhuid en waren bedoeld om je voeten/tenen te beschermen tegen de kou. Ook in Egypte (3.000 jaar voor Christus) werden sandalen gedragen ter bescherming van de hitte van het zand. Dit zijn beide voorbeelden van schoenen met duidelijke functie, zonder verlies van de houding en stabiliteit of inperking in de beweeglijkheid van je eigen voet.
In de late Middeleeuwen ontstonden gestikte schoenen (iets wat we tegenwoordig nog steeds doen).
In de 16e eeuw kwamen schoenen met hak en plateauachtige zolen in de mode. Vanaf 1830 kwam de industrialisatie van de schoenindustrie op gang dankzij de naaimachine en pas vanaf de 19e eeuw begon men ‘schoenmaten’ en ‘linker-en rechterschoenen’ te maken! Voor die tijd waren de schoenen hetzelfde qua ‘leest’ en moest men ze ‘gewoon inlopen’. Ik kan mij zo voorstellen dat dit een ongemakkelijk proces moet zijn geweest… De hedendaagse schoen is vooral gemaakt voor esthetiek. Liever mooi dan functioneel. Veel schoenen beperken de bewegingsvrijheid van je voet en belemmeren het goed afrollen en spreiden van je tenen. Je mag best wat liever zijn voor je voeten…

Terug naar nu! Overal om ons heen (van de zorg tot het zakenleven) zien we veranderende processen als het gaat om natuur, ecosystemen, groene gezondheid en natuur als medicijn. Mensen worden zich steeds bewuster, en het belang van ‘terug naar je oerkracht’ en de helende werking van de aarde lijkt voor de meeste mensen niet meer te ontkennen. Het wezenlijk contact maken met de aarde door op je blote voeten te lopen is iets wat ik jullie *allen van harte zou willen aanbevelen. Ik spreek uit persoonlijke ervaring dat het op blote voeten lopen, en de afwisseling van verschillende ondergronden je echt in het ‘’hier-en-nu’’ brengt. Je bent bewuster waar je loopt en bent in contact met je lijf en de omgeving. Ikzelf heb hele positieve veranderingen doorgemaakt. O.a. op het gebied van: betere doorbloeding, tot rust komen, helderheid, pijnvermindering.  De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ikzelf ook niet altijd de verleidingen van een paar gave boots kan weerstaan… en dus ook reguliere schoenen draag. Voornamelijk in de herfst en winterperiode.

 

blote voetenAarden / Earthing is de term die veelal gebruikt wordt om ‘’tot jezelf te komen’’ in combinatie met de natuur. Er wordt bij aarden/earthing vaak verwezen naar het contact tussen je lichaam en de aarde/grond. Heb je weleens een halfuurtje in het gras gelegen? Hoe voelde je je daarna? Vele mensen zullen zeggen dat ze zich daarna ontspannen en rustig voelen. Door te aarden (bijvoorbeeld door het lopen op blote voeten) daalt je stressrespons. Het gevolg van een lager stressniveau is een sterker immuunsysteem. Langdurige stress kan zeer uiteenlopende en vervelende uitwerkingen hebben als het gaat om het ontwikkelen van ziekten.

Meer dan 10 jaar aan wetenschappelijk onderzoek toont aan dat aarden spanning en stress vermindert en het zenuwstelsel tot rust brengt. Daarnaast tonen verschillende onderzoeken aan dat aarden / (op blote voeten lopen) de volgende gezondheidsvoordelen kan opleveren:

  • verbetert het immuunsysteem
  • verdunt bloed en verbetert de bloeddruk en de bloeddoorstroming
  • verlicht spierpijn en hoofdpijn

Voor meer informatie omtrent aarden en wetenschappelijk onderzoek, verwijs ik je graag naar deze pagina.

Een blotevoetenpad brengt niet alleen ontzettend veel gezondheidsvoordelen zoals je hebt kunnen lezen, maar is ook een grote verbindende factor tussen mensen. Ik kan mij voorstellen dat het samen lopen van een blotevoetenpad tot meer vertrouwen en verbinding kan gaan leiden. Een blotevoetenpad zou ook een zeer geschikt medium kunnen zijn voor mensen die moeite hebben om te ontspannen of mensen die moeite hebben in ‘’het hier en nu’’ te zijn. And last but not least: het geeft ook gewoon veel plezier!

Wil jij ook het blotevoetenpad lopen? Geef je op! Ben jij benieuwd hoe dat nou is? Lekker met je blote voeten door de modder, zand, mos? Ik nodig je graag uit om samen met mij een blotevoetenpad te gaan lopen. Een blotevoetenpad is een hele beleving en daarnaast geeft het ons ruimte om te verbinden, ideeën uit te wisselen en wie weet een plan te maken voor een Groenere GGZ?

Ik zie heel graag je aanmelding tegemoet! Aanmelden kan via: p.vanhuet@dimence.nl (Max. 15 personen).

*voor mensen met diabetes en/of huidziekten kan het lopen op blote voeten risico’s met zich meebrengen.