Artikeldatum

Energiegebruik Dimence Groep “in transitie”

Je hoort het tegenwoordig overal dus dan kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. Ook op het gebied van DuurSaamheid is bij DG DuurSaam sprake van een transitie. We doelen hier op de transitie van “fossiel” naar “groen”. Ook termen die je overal hoort. 

Wat is er aan de hand? 

Nou eigenlijk meerdere dingen: 

  1. We proberen duurzaam om te gaan met ons energiegebruik. Door het verduurzamen van gebouwen, maar ook door ons eigen gedrag aan te passen 
  2. Steeds meer van onze gebouwen worden elektrisch verwarmd in plaats van met gas. 
  3. Sinds begin 2023 kopen we als Dimence Groep 100% groene energie in (naast de energie die we inmiddels zelf al produceren. 

Gemixt resultaat 

Je zou misschien verwachten dat onze energiegebruik de afgelopen jaren fors is gedaald. Het eerlijke verhaal is dat het beeld een beetje wisselend is en dat het er ook vooral vanaf hangt welke vergelijkingen je maakt. 

Als we het positief bekijken dan zien we in 2023  t.o.v. 2021 een flink lager gasverbruik. Ten opzichte van 2022 is het gasverbruik echter hoger. En dat is best vreemd omdat 2023 gemiddeld iets warmer was dan in 2022. Vooral op woon- en activiteitenlocaties (we kennen daarnaast ook nog klinieken en kantoren) is het gasgebruik toegenomen. Op zoek naar een verklaring hebben we eens navraag gedaan bij een aantal klinieken. Ook daar zijn immers onderling duidelijke verschillen. 

Zo heeft de stadkliniek aan de Brugstraat in Almelo in twee jaar tijd een gasbesparing gerealiseerd van maar liefst 36%. 

Navraag bij de collega’s aan de Brugstraat leverde in eerste instantie glazige ogen op: “Doen wij wat anders?” Doorpraten levert op dat het stoppen met regenereerkarren (om eten op te warmen) energiebesparing oplevert, dat daardoor de koelkast ook minder gebruik wordt, dat er nieuwe led-verlichting wordt gebruikt, dat ’s avonds de verwarming op de afdeling wat minder hoog staat en dat men probeert geen lampen te laten branden op plekken waar men toch niet is. Blijkbaar is het allemaal zo vanzelfsprekend dat het de mensen aan de Brugstraat al helemaal niet meer opvalt. 

Zo zie je dat met relatief kleine veranderingen een mooie besparing kan worden gerealiseerd! 

Onder de streep: Flinke winst! 

Wat leveren onze acties, goed bedoelingen en keuzes onder de streep nu daadwerkelijk op als het beeld zo wisselend is zul je je misschien afvragen. 

Gelukkig is het verhaal onder de streep wel positief: We zijn minder gas gaan gebruiken en omdat we meer elektrisch zijn gaan verwarmen is ons totale elektriciteitsverbruik, ondanks duurzamer gebruik ervan voor andere doeleinden toegenomen. Doordat we echter 100% groene energie gebruiken is de CO2-uitstoot met 2995Ton verminderd. Dat is ongeveer evenveel als de jaarlijkse complete CO2-footprint van 1219 Nederlanders.