Artikeldatum

Leven met LEF door GZ-psychologen met lef

Silvia Bloemberg (GZ-psycholoog) en Dorian Swijtink (GZ-psycholoog) van Mindfit geven een inkijkje in de door hen ontwikkelde behandelgroep Leven met LEF. Ze zijn super bevlogen, vertellen om de beurt, vullen elkaar aan, geven voorbeelden en laten filmpjes zien. Mijn pen had zelden meer moeite om het tempo bij te benen.

We geloven in ‘samen leren’

Net voor de coronapandemie werden Silvia en Dorian benaderd door medewerkers van Saxion. Zij merkten dat steeds meer studenten met problemen bij hen aanklopten en vroegen of Mindfit hulp kon bieden. Dorian en Silvia stelden een groepsaanbod voor, want ze geloven sterk in de meerwaarde van ‘samen leren’. Vervolgens zijn ze gewoon van start gegaan. Al doende leerden ze van de deelnemers wat werkte en wat niet. Ze vroegen collega’s om pilots te draaien en ook dat leverde goede ervaringen op om het programma verder te ontwikkelen.

Wat is Leven met LEF

Leven met LEF is een behandelgroep voor jongvolwassenen (18-25 jaar). De behandeling bestaat uit acht live bijeenkomsten van twee uur. Het programma is gebaseerd op ACT (Acceptance and Commitment Therapy). De groep gaat ‘voorbij de DSM-V classificatie’. Het maakt niet uit met welke klachten iemand zich aanmeldt: angst, somberheid, paniek, onzekerheid, laag zelfbeeld. Voor de start van de groep leggen Silvia en Dorian aan de deelnemers uit hoe ze werken. Dorian: ‘Bij de intake doen we het voorwerk. We vertellen dat we iemand niet van zijn of haar klachten af gaan helpen omdat we weten dat dat in de praktijk niet werkt. Het draait om de vragen ‘Wat maakt dat je vastloopt? Welke processen spelen hierbij een rol? En wat wens je in je leven?’

De taxichauffeur

In Leven met LEF vragen Dorian en Silvia de deelnemers te onderzoeken wat ze willen voor de toekomst, wat voor hen belangrijk is in het leven en wat voor persoon ze willen zijn. Dorian: ‘Als je niet weet waar je naartoe wilt, kom je niet in beweging’. Om dit duidelijk te maken gebruiken ze het voorbeeld van een taxichauffeur. Wanneer je een taxichauffeur aanhoudt, vraagt hij waar je heen wilt. Hij vraagt niet waar je vandaan komt en ook niet waar je niet heen wilt. Een heldere vergelijking waardoor gelijk duidelijk wordt waarom het belangrijk is om erachter te komen wat je wél wilt. Silvia: ‘We leren ze weer te dromen, los van wat wel en niet kan’. De deelnemers maken een moodboard van hun wensen en verlangens. Op het moodboard zetten ze woorden die voor hen heel belangrijk zijn of datgene wat zij meer willen ontwikkelen of ervaren. Bijvoorbeeld vrijheid, zelfliefde, gezondheid, jezelf zijn, verbinding of zelfontplooiing. Ze kiezen dan één woord dat de grootste verandering teweeg zal brengen; dat wordt hun focus.

leven met lef leven met lef

De pauzeknop

Dorian en Silvia werken met ‘de pauzeknop-oefeningen’. Ze vragen deelnemers de pauzeknop bij zichzelf in te drukken, te vertragen en stil te staan bij wat ze wensen. Welke gedachten komen er in je op? Wat voel je hierbij? Zo trainen de deelnemers opmerkzaamheid, worden ze zich bewust van wat zich in hen afspeelt en ontstaat ruimte om bewuste keuzes te maken.
Silvia en Dorian hebben negen pauzeknop-oefening (mindfulness oefening) ontwikkeld. Ze willen deze graag delen en zijn vrij te gebruiken via Mindfit Soundcloud en Mindfit – Young adults.

T-shirt achterstevoren

Weten wat je drijft en waar je naartoe wilt is heel belangrijk, maar dan ben je er nog niet. Het vraagt om lef en heel veel oefenen. Dat doen Dorian en Silvia samen met de deelnemers in ‘een potje LEF’, een spelletje waarin iedereen grappige dingen bedenkt die je eigenlijk niet durft. Bijvoorbeeld in je eentje zingen voor de groep, rondlopen met je kleren achterstevoren of lippenstift opdoen. Wat voel je? Wat denk je? Merk dit eens op en maak weer contact met de omgeving. Kijk eens rond. Dan ga je het doen, mét alle gedachten en gevoelens die je erbij hebt. Ze hebben hier veel lol mee samen. Het helpt dat Silvia en Dorian zelf ook meedoen. Ook zij vertellen welke gedachten er door hun hoofd gaan en wat ze voelen. Zo zien de deelnemers dat iedereen gedachten en gevoelens heeft die in de weg kunnen staan, maar dat je je daardoor niet hoeft te laten weerhouden om datgene te doen wat je écht wilt. Dorian: ‘Het gaat om ‘leren omgaan met ongemak’. Dit is een spier die je kunt trainen’.

Het oude verhaal bedanken

De laatste bijeenkomst staat in het teken van het afscheidsritueel. Alle deelnemers nemen een voorwerp mee dat symbool staat voor het oude verhaal dat gaat over het gevecht met herinneringen, ervaringen, nare gevoelens en gedachten. Ze leggen het voorwerp en daarmee hun ‘oude verhaal’ liefdevol weg en bedanken het: ‘Je hebt me geholpen. Ik laat je nu achter. Ik heb je nu niet meer nodig’. De deelnemers schrijven ook een kaart met hun gewenste toekomstige verhaal met een passend motto. Deze lezen ze hardop voor aan de groep zodat ze hun eigen woorden ook voelen. Na een paar maanden sturen Dorian en Silvia de kaart naar de deelnemers op ter herinnering en ondersteuning.

Doodeng en heel gemotiveerd

Dorian en Silvia merken dat de deelnemers de groep en opdrachten vaak doodeng vinden en in het begin vooral consumeren. Silvia: ‘Als trainer moet je dit verdragen. Gun ze de tijd om in beweging te komen. Vanaf de vierde bijeenkomst loopt het als een trein’. Tegelijkertijd zijn de deelnemers heel gemotiveerd, er zijn vrijwel geen afmeldingen, ze zijn bewust met de oefeningen bezig en maken prachtige moodboards. De helft van de deelnemers kan na de behandelgroep weer zelf verder. De anderen krijgen nog nazorg van een Mindfit behandelaar.

The sky is the limit

Dorian en Silvia blijven het programma verder ontwikkelen, ook voor andere (leeftijds)groepen. Bijvoorbeeld voor volwassenen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En ze geven train-de-trainers-cursussen. Zo zijn de kringen van Mindfit getraind om deze behandeling zelf te kunnen geven. Op dit moment kunnen ze iedereen trainen die ACT geschoold is. Daarnaast zijn ze bezig met de ontwikkeling van een ACT basiscursus zodat zij ook mensen kunnen scholen die nog geen ervaring hebben met ACT.

Wil jij Dorian en Silvia graag zelf ontmoeten en aangestoken worden door hun enthousiasme? Zoek hen op in de week van Delen, Ontmoeten en Verrassen in Zwolle en Deventer. Ze geven een ervaringsgerichte lezing, gaan met je aan de slag met de oefeningen en laten filmpjes zien.