
Restaurants Dimence Groep maken ijzersterke comeback
Toen in maart 2020 de coronapandemie uitbrak had dat enorme gevolgen voor veel mensen. Een sector die sindsdien veel in het nieuws is geweest is de horeca. Door langdurige sluiting zijn veel horecagelegenheden in de financiële problemen gekomen. Ook de restaurants van Dimence Groep zijn een lange periode gesloten geweest. Dit betekende niet alleen een verandering voor degenen die gewend waren om hier dagelijks hun lunch of warme maaltijd te halen, maar ook voor de, voornamelijk, gastvrouwen in de diverse restaurants. Ze gingen echter niet bij de pakken neer zitten en maakten zich op allerlei manieren nuttig binnen Dimence Groep. Daarnaast gebruikten ze de afgelopen periode om zichzelf opnieuw uit te vinden. We spraken met Jolande Broens, teamleider restaurant en catering.
Doen wat nodig is
“Al vrij snel bij de start van de coronapandemie gingen de restaurants van Dimence Groep dicht. Dat wil je natuurlijk niet, want we willen voor onze gasten zorgen. Veel mensen kwamen hier tot dan toe dagelijks. In eerste instantie hebben we ook niet verder gedacht dan de zomervakantie van 2020. Ik ben ook zo trots op de flexibele houding van alle medewerkers. We hebben ons dan ook nooit verveeld. De meesten van ons hebben zich vrij snel aangemeld voor de coronapool en daarmee aangegeven dat ze er open voor stonden om daar te helpen waar dat nodig was. Een aantal collega’s heeft in de beginperiode het team logistiek ondersteund bij het verpakken en verspreiden van persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes voor de hele regio. Een spannende operatie . Ook hebben diverse collega’s tijdelijk gewerkt in de centrale keuken van Dimence Groep op het Brinkgreventerrein. De centrale keuken gaat op termijn sluiten en door het vertrek van een aantal collega’s en een hoog ziekteverzuim door Corona, kwamen ze daar handjes tekort”
De situatie in het restaurant van Westerdok in Almelo was anders. Daar ging de maaltijdbereiding voor de afdelingen “gewoon” door. Dat wil zeggen: In Westerdok zijn de hele periode de maaltijden voor patiënten gemaakt, maar in plaats van dat patiënten ze bij het restaurant konden nuttigen werden ze door de afdelingen opgehaald.
Binnen Dimence Groep zijn ook aantal zogenoemde participatierestaurants. Deze restaurants worden grotendeels gerund door patiënten en cliënten onder supervisie van facilitair praktijkbegeleiders. Er zijn o.a. participatierestaurants aan de Eerdelaan en Roelenweg in Zwolle, en de Rielerenk in Deventer. Deze waren ook dicht. Wel waren ze vanaf september 2020 weer geopend voor take-away.
De Steerne tijdelijk TV-studio voor livestreams en webinars
De Steerne is nooit helemaal dicht geweest, al waren de voorwaarden om hier gebruik van te maken gedurende een langere periode heel streng. Sinds het begin van de pandemie werd vanuit Dimence Groep dringend geadviseerd om vergaderingen werden zoveel mogelijk online te laten plaatsvinden. Hier werd ook massaal gehoor aan gegeven. In uitzonderlijke situaties werd er echter voor gekozen om fysiek bij elkaar te komen. De Steerne bood hiervoor ruimte. Wel merken we dat de behoefte aan groepsruimtes groter is dan het aanbod. De dienst vastgoed & huisvesting in druk bezig met een oplossing voor de langere termijn. Daarnaast werd De Steerne als snel het huis van Out of The Box TV, een productiemaatschappij gerund door ervaringsdeskundigen. Vanuit De Steerne hebben ze sindsdien menig livestream, webinar en paneldiscussie gehost. Voor de medewerkers van De Steerne betekent dit dat ze er meer kennis van techniek is vereist, om ook deze kwaliteit van deze online bijeenkomsten te kunnen waarborgen.
Borrelplankjes
Als we Jolande vragen hoe het er straks uit gaat zien als de coronapandemie echt is afgelopen is ze duidelijk: “Er zullen dingen anders blijven en dat is ook goed. Voor de corona begon De Steerne qua hoeveelheid mensen die dagelijks van onze diensten gebruik maakt steeds meer op echte horeca te lijken. Gelijktijdige bijeenkomsten van in totaal 200 mensen waren geen uitzondering meer. We liepen op het laatst behoorlijk op ons tandvlees. In de coronaperiode hebben we ook weer een beetje op adem kunnen komen. Daarnaast hebben we er natuurlijk over nagedacht hoe we willen dat de restaurants en vergaderlocaties er “voorbij de anderhalve meter” uit gaan zien en dit proberen te vertalen in een concept. We verwachten dat het aantal grote bijeenkomsten af gaat nemen en dat de online bijeenkomsten blijven. Dus ook het streamen. Verder is de verwachting dat een fors deel van de medewerkers ook in de toekomst minder vaak naar hun werk zal komen. En als ze er wel zijn dan is het een echte ontmoeting, bijna een feestmomentje. We verwachten dus ook dat bijeenkomsten qua sfeer en catering wat meer aangekleed zullen zijn. Daar spelen we nu op in. Zo bieden we nu ook borrelplankjes en theepakketjes aan die we bij de medewerker thuis kunnen laten bezorgen. Daarnaast heeft een aantal collega’s inmiddels ook een privé-feestje gegeven op het Brinkgreventerrein. De monumentale boerderij van Pinel leent zich hier bijvoorbeeld goed voor”. Op de vraag of dit misschien niet een concept is waar breder onder de aandacht kan worden gebracht is het antwoord van Jolande duidelijk: “De Steerne is geen officiële horeca, terrein Brinkgreven heeft een zorgbestemming. We mogen en willen niet concurreren met de reguliere horeca. Voor mensen met een directe relatie met Dimence Groep kunnen we altijd kijken wat er mogelijk is.
Kookworkshop voor cliënten
Je zou het bijna vergeten, maar de belangrijkste functie heeft De Steerne misschien wel voor patiënten en cliënten. Die functie zal De Steerne zeker blijven vervullen, maar ook hier liggen mooie ontwikkelingen in het verschiet. “Wij bieden de laatste jaren in al onze restaurants al werkervaring plekken aan, we hopen dat dit de komende jaren ook doorgaat. We kijken op dit moment ook hoe we straks kookworkshops aan de cliënten/bewoners kunnen gaan geven. Ook kijken we naar de mogelijkheid om elke laatste zaterdag van de maand een feestelijk themamenu/ buffetje aan kunnen bieden voor de bewoners, waarbij de familie misschien ook wil deelnemen”.
Juweeltje van Overvloed
Onlangs zijn de medewerkers van het restaurant van De Steerne door een aantal collega’s voorgedragen voor een Juweeltje van Overvloed. Dit juweeltje wordt af en toe uitgereikt en individuen op groepen die hun Overvloed op een bijzondere manier delen binnen de Dimence Groep. Het Juweeltje is onder andere uitgereikt aan Co Beers voor de zeiltochten die hij regelmatig met zijn eigen zeilboot organiseert voor patiënten van diverse afdeling van de Dimence Groep.
De medewerkers van het restaurant hebben zich ook in afgelopen periode op diverse manieren hebben ingezet op diverse plekken binnen de Dimence Groep en zichzelf opnieuw hebben uitgevonden op een manier die goed past bij werkelijkheid van “voorbij de anderhalve meter”. Daarom is besloten om het Juweeltje van Overvloed uit te reiken aan alle medewerkers van alle restaurants van Dimence Groep.