Artikeldatum

Een dagje mee met een bezige bij

Aan de Momumenentenstraat is gezond en duurzaam eten de gewoonste zaak van de wereld

Gezonde leefstijl en duurzaamheid zijn de komende jaren één van de belangrijke onderwerpen binnen eten en drinken in de zorg. Steeds meer afdelingen geven gezonde voeding een centrale plek binnen de behandeling. Wist je dat locatie Monumentstraat al tien jaar lang vier keer per week samen met cliënten een verse warme maaltijd bereidt? Marjet Veldkamp (allround vakbegeleider), één van onze collega’s, zet zich hiervoor in en wij willen graag haar ervaringen met jullie delen.

Hoe kijkt Marjet naar voeding?

Voeding is één van de basisbehoeften van onze mensen. Goede voeding is belangrijk voor lichaam en geest en zorgt ervoor dat onze mensen goed kunnen functioneren.

Hoe komt een menu tot stand? 

Samen met de cliënten wordt van tevoren bedacht wat er gekookt wordt. Eén van de voorwaarden is dat er voor iedereen een lekkere, gezonde maaltijd wordt bereid die voldoet aan de richtlijnen voor goede voeding. Marjet vindt het belangrijk dat de maaltijd door  de groep wordt samengesteld om de cliënten te enthousiasmeren om samen te koken. Bij het samenstellen van de maaltijd wordt rekening gehouden met de volgende zaken:

  • Gerechten passend bij het seizoen (lekker en goedkoop)
  • Reclamefolders doornemen voor prijsbewustwording en inspiratie
  • Maaltijd moet voldoen aan de richtlijnen goede voeding, indien nodig aangevuld met extra groenten
  • Ingrediënten moeten nog bewerkt / gesneden worden
  • Maaltijd moet vers zijn (geen pakjes)
  • Maaltijd moet uitnodigend zijn (kleur en geur)
  • Er wordt gelet op aanwezige voorraad om verspilling te voorkomen
  • De maaltijd moet voor iedereen lekker zijn, met soms kleine aanpassingen zoals vegetarisch of een tweede groente

Hoe ziet een dag koken aan de Monumentstraat eruit?

Een dag van tevoren worden alle ingrediënten samen met cliënten bij de plaatselijke kruidenier ingekocht. Op de dag zelf start men met een kop koffie in een gezellige, huiselijke sfeer. Alle benodigde materialen worden klaargelegd. Gezamenlijk wordt begonnen met de voorbereidingen voor een driegangenmenu. Waar nodig helpt men elkaar.

Cliënten mogen kiezen wat ze willen doen. Door samen te werken, merkt Marjet dat er voldoening is binnen de groep. Er wordt overlegd, gesprekken komen op gang, herinneringen worden opgehaald en men is trots op wat samen is bereikt. En niet onbelangrijk: de maaltijd wordt met smaak opgegeten.

Belangrijke doelen bij het bereiden van een maaltijd:

  • Vaardigheden aanleren en behouden 
  • Regelmaat en structuur 
  • Samenwerken 
  • Het bereiden van een gezonde, goede maaltijd en weten wat hiervoor nodig is
  • Hygiënisch werken 
  • Gesprekken aangaan, herinneringen ophalen
  • Prijsbewustwording 

Tot slot, wat zou je je collega’s mee willen geven over het bereiden van een verse maaltijd in de groep?

‘Een vers bereide maaltijd smaakt lekkerder, is gezonder doordat je kan variëren en extra ingrediënten eraan kan toevoegen. Het is een mooie dagactiviteit die bijdraagt aan de ontwikkeling en zelfredzaamheid van de doelgroep’.

Marjet’s inzet en enthousiasme laten zien hoe waardevol en betekenisvol het is om samen met cliënten gezonde, verse maaltijden te bereiden. Het bevordert niet alleen de fysieke gezondheid, maar ook de sociale interactie en persoonlijke groei van de cliënten.

Marjet dankjewel voor je verhaal en toewijding!

Vinden jullie het als team ook belangrijk dat er aandacht komt voor onderwerpen als duurzaamheid en gezonde voeding, dan mag je mij altijd contacten, dan kijken we samen hoe we dit kunnen vormgeven.

Mirjan Stegink 
Team voeding