Grensoverschrijdend gedrag in de ggz
Hoewel de meeste zorgmedewerkers hun werk met toewijding en integriteit doen, blijft grensoverschrijdend gedrag ook in de zorg een probleem van alle tijden. Tegenwoordig is er gelukkig meer aandacht voor het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. We betreuren ten diepste dat mensen door grensoverschrijdingen die zij in de zorg hebben opgedaan beschadigd zijn, in het verleden maar ook in de huidige tijd. Deze pagina vormt een digitaal monument. Hiermee willen wij bijdragen aan het helingsproces van slachtoffers en dit onderwerp bespreekbaar houden. Uiteraard blijven wij er alles aan doen om te voorkomen dat mensen die bij ons in zorg zijn te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, op welke manier dan ook. We willen leren van de ervaringen van het verleden. We zien het monument als wakend baken van bewustzijn van de grote verantwoording die organisaties hadden en nog steeds hebben voor kinderen, jongeren en mensen in een kwetsbare positie.
Jeannette Brouwer
Nu naar 2023. Toen kregen in Overijssel 1657 mensen elk 5000 euro van een schadefonds, als erkenning voor het leed door geweld in de jeugdzorg. Onder hen waren ook enkele mensen die in de Franciscushof verbleven. De Franciscushof is een van de rechtsvoorgangers van Dimence Groep. Het fonds werd opgericht naar aanleiding van het rapport van Commissie De Winter. Zij onderzochten hoe vaak kinderen in de jeugdzorg slachtoffer werden van fysiek, psychisch en seksueel geweld tussen 1945 en 2019. De conclusie was dat één op de tien kinderen in de jeugdzorg slachtoffer was.
Jeannette Brouwer is een van die slachtoffers. Op 16-jarige leeftijd werd ze vrijwillig opgenomen in de Franciscushof als opstandige puber. Ze verbleef daar 2,5 jaar en werd seksueel misbruikt. Voor Jeannette is erkenning belangrijker dan geld. Het was haar idee om samen een digitaal monument te maken.
Geschiedenis
Het katholieke psychiatrisch ziekenhuis, Sint Franciscushof, opende in 1965 in het buitengebied van Raalte en groeide snel uit tot een begrip in de regio. Wie vreemd deed, kreeg al snel te horen: "Ga maar naar Raalte! Busje komt zo." Duizenden mensen werden er in veertig jaar tijd behandeld en er werkten meer dan 400 mensen.
De Franciscushof was meer dan een ziekenhuis; het was een mini-dorp met twaalf paviljoens en kilometers aan gangen. Het stond bekend als zeer modern en veel experts kwamen kijken hoe het er aan toe ging.
Eind jaren negentig keek de directie naar kleinschaliger zorgmodellen in de wijk, zoals in Italië. De Franciscushof paste daar niet meer bij. Het ziekenhuis werd gesloten en de zorg werd verspreid over andere plaatsen.
In 2001 veranderde de naam in Zwolse Poort en in 2008 werd het onderdeel van Dimence Groep. Sinds 2009 zijn de gebouwen gesloopt en is er een nieuwbouwwijk gekomen.
Podcast
Deze podcast is ontstaan met het doel aandacht te geven aan Jeannette over misbruik in het verleden in de Franciscushof. Wat er precies is gebeurd, is zoveel jaren na dato lastig te achterhalen. Maar daar gaat deze podcast niet over. Het belangrijkste is dat wordt erkend dat dit soort misbruik plaatsvond en dat behandelingen vroeger heel anders waren dan nu. Wij spraken met Jeannette over haar ervaringen en over hoe we recht kunnen doen aan haar verhaal. Deze podcast is onderdeel van het monument. Een online monument om het leed te erkennen.
Luister hier naar de podcast met Jeannette.
Reactie
We vroegen de voorzitter van de raad van bestuur, Rian Busstra, en geneesheer-directeur Josephine Lenssen van Dimence Groep om een reactie op het indrukwekkende verhaal van Jeannette. Luister hier naar de reactie.
Interview Jeannette
Wij interviewden Jeannette Brouwer en Josephine Lenssen over de erkenning die Jeannette kreeg in de afgelopen periode van Dimence Groep.
Linkjes
De ervaringen van Jeannette staan helaas niet op zichzelf. We begrijpen dat het luisteren naar deze verhalen emotioneel zwaar kan zijn. Het kan herinneringen oproepen. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Hieronder vind je enkele links naar organisaties en hulpbronnen die ondersteuning bieden aan slachtoffers van misbruik en mensen die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. Deze organisaties staan klaar om te luisteren, te helpen en je bij te staan in je herstelproces.
- LinkedIn Jeannette Brouwer - Hier lees je het slotakkoord van Jeannette Brouwer.
- Jongerenhulp Online - Hoe groot of klein je probleem ook is, waar je ook mee zit of als je gewoon een keer je hart wilt luchten: bij Jongeren Hulp Online vind je meer dan 25 hulplijnen die je snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden. Via de chat, telefoon of email.
- Slachtofferhulp - Als je iets heftigs is overkomen, is de stap naar hulp soms moeilijk. Voor de één is de eerste stap praten over wat je is overkomen, voor de ander kan dat het doen van aangifte zijn. Slachtofferhulp is er graag voor je.
- Wat te doen na seksueel grensoverschrijdend gedrag - Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
- Geweld in de jeugdzorg - Contact met lotgenoten
- De Luisterlijn - De luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek.
Wat doen we nu?
Zoals gezegd blijven wij er alles aan doen om te voorkomen dat mensen die bij ons in zorg zijn te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, op welke manier dan ook. Zo organiseren wij meerdere keren per jaar bijeenkomsten over grensoverschrijdend gedrag. Grensoverschrijdend gedrag van medewerkers naar cliënten, van cliënten naar medewerkers maar ook van medewerkers naar medewerkers. Op deze manier houden wij het onderwerp bespreekbaar in de organisatie. Voorafgaande aan een van de bijeenkomsten hebben wij onderstaande video gemaakt. Daarin vertellen Inge Korfage, directeur Transfore, en Grietsje Visser, voormalig directeur Mindfit, waarom het belangrijk is dat we binnen Dimence Groep aandacht hebben voor dit onderwerp.
Ben je cliënt bij Dimence Groep en ervaar jij grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met de klachtenfunctionaris. Alle informatie daarover is hier te vinden.