Refereeravond & Eindreferaat Sjacco van Iwaarden, arts in opleiding tot psychiater | Dimence Groep 6 februari 2025

Maandelijks wordt door de Opleiding Psychiatrie van de Dimence Groep en de Medische Staf een refereerbijeenkomst georganiseerd. 
Deze bijeenkomst is bestemd voor artsen, psychologen, verpleegkundigen en andere geïnteresseerden.  

Datum: donderdag 6 februari 2025
Locatie: De Steerne, Deventer (deze bijeenkomst is alleen fysiek te volgen) 

Programma

17:15 uur – 18:00 uur: Ontvangst met maaltijd  
18:00 uur – 18:10 uur: Welkom door dr. Derek Strijbos, opleider psychiatrie Dimence Groep  
18:15 uur – 19:15 uur: Lezing 1: De strijd van jongeren met verslaving: hoe komen we tot geïntegreerde zorg | Drs. S. van Iwaarden (Sjacco), arts in opleiding tot psychiater bij Dimence en verslavingsarts KNMG. 
19:15 uur – 19:30 uur: Korte pauze 
19:30 uur – 20.30 uur: Lezing 2: Verslaving en psychiatrische comorbiditeit: Een levensloopperspectief | Prof. Dr. V. Hendriks (Vincent) Hoofd Parnassia Addiction Research Centre (PARC), Brijder Verslavingszorg, Parnassia Groep & Drs. C. Moska (Christina) coördinerend hoofdonderzoeker bij Parnassia Addiction Research Centre (PARC) 
20:30 uur – 20:45 uur: Afsluiting 
20:45 uur – 21.30 uur: Borrel 

Spreker(s)

  • Drs. J.A. (Sjacco) van Iwaarden
    • AIOS psychiatrie bij Dimence Groep
    • Verslavingsarts KNMG
  • Prof. Dr. V. (Vincent) Hendriks
    • Hoofd Parnassia Addiction Research Centre (PARC), Brijder Verslavingszorg, Parnassia Groep
    • Bijzonder hoogleraar 'Verslaving en psychiatrische comorbiditeit' bij de Afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Volwassenen Psychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
  • Drs. C. (Christina) Moska
    • Onderzoeker/Promovenda Parnassia Addiction Research Centre (PARC), Brijder Verslavingszorg, Parnassia Groep

Abstracts

Lezing 1: De strijd van jongeren met verslaving: Hoe komen we tot geïntegreerde zorg? | Sjacco van Iwaarden
Deze presentatie belicht de complexe relatie tussen jongeren en verslaving aan de hand van twee casussen: Nora, een 17-jarig meisje met een geschiedenis van trauma, emotie-regulatieproblemen en chronisch cannabisgebruik, en Roy, een 15-jarige jongen met ADHD en beginnend middelengebruik. Beide jongeren illustreren de uitdagingen waarmee de jeugdhulpverlening te maken heeft bij het behandelen van problematisch middelengebruik, vooral in combinatie met psychische en gedragsstoornissen.

Een dalende trend in middelengebruik onder jongeren is de afgelopen jaren gestagneerd, met name tijdens de coronaperiode. Een groot aantal jongeren blijft 'at risk', waarbij de kloof tussen hen en de hulpverlening zorgwekkend is. Slechts een klein percentage van de jongeren met problematisch gebruik bereikt de gespecialiseerde verslavingszorg.

De presentatie benadrukt dat de kans op verslaving wordt bepaald door een combinatie van individuele, sociale en maatschappelijke factoren. Gebrekkige zelfregulatie en hechtingsproblematiek in de kindertijd spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van verslaving. Daarnaast is er een hoge mate van comorbiditeit tussen verslaving en stoornissen zoals ADHD, PTSS en gedragsproblemen.

De oplossing ligt in een geïntegreerde aanpak waarin jeugdzorg, jeugdpsychiatrie en verslavingszorg samenwerken. Deze aanpak moet zowel preventie, ambulante als klinische zorg omvatten. Er wordt een handreiking gedaan wanneer deze zorg ambulant of klinisch moet plaatsvinden. Een oproep wordt gedaan om regionale samenwerking te versterken en te streven naar multidisciplinaire behandelcentra die jongeren zoals Nora en Roy effectief kunnen helpen.

Leerdoelen:

  1. Aan het einde van de avond kent de deelnemer de epidemiologie van middelengebruik onder jongeren.
  2. Aan het einde van de avond weet de deelnemer wanneer en waar jongeren met problematisch middelengebruik klinisch behandeld moeten worden.

     

Lezing 2: Verslaving en psychiatrische comorbiditeit: Een levensloopperspectief | Vincent Hendriks & Christina Moska

In hun duolezing gaan Christina Moska en Vincent Hendriks vanuit een levensloop-perspectief in op de vroege voortekenen van disfunctioneren in de kindertijd en het latere risico op een brede waaier van psychische en sociale problemen, waaronder verslaving, in de adolescentie en jongvolwassenheid. De sprekers gaan daarbij uitgebreid in op nieuwe inzichten uit het door hen uitgevoerde Youth in Transition onderzoek.

Leerdoelen: 

  1. Zijn de deelnemers bekend met de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een stoornis in het gebruik van een middel.
  2. Zijn de deelnemers bekend met de evidence-based medicine / best-practice adviezen uit de Multidisciplinaire richtlijn Stoornissen in het gebruik van niet-opioïde drugs (2018) en Multidisciplinaire richtlijn Stoornis in het gebruik van Alcohol (2023).

Accreditatie 

Er is accreditatie aangevraagd bij de NVvP, het register voor Verpleegkundig Specialisten, accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals. 

Mocht u nog vragen hebben neemt u dan contact ons op via: opleiding-psychiatrie@dimencegroep.nl. 

Aanmelden (verplicht)