Artikeldatum

Klimaatpsychologie

In verbinding werken aan groen herstel: het kan wel!

Aldus de boodschap van Sara Wortelboer en Sara Helmink over hun werk als klimaatpsycholoog en de door hen opgezette website klimaatpsychologie. Ze vertellen erover tijdens het Volante webinar over duurzaamheid. De één heeft ervaring in het behandelen van klimaatstress en het transformeren in iets positiefs. De ander richt zich op communicatie om duurzamer gedrag te bevorderen. Met hun beweging willen ze, zonder moeilijke gevoelens te ontkennen, positieve en uitnodigende informatie aanleveren. Ze gebruiken praktijkervaring en wetenschappelijke kennis en willen een laagdrempelige plek bieden voor praktisch toepasbare informatie over klimaatpsychologie.

Voor mij waren de termen ‘klimaatpsycholoog’ en ‘klimaatstress’ nieuw en ik had er vooraf ook niet direct een beeld bij. Maar nu wel; hun verhaal is heel aansprekend en positief.

Wat doet een klimaatpsycholoog?

De klimaatpsychologen hebben grofweg twee invalshoeken:

  1. Mensen die last hebben van klimaatstress behandelen.
    70% van de mensen in Nederland maakt zich op de één of andere manier zorgen over het klimaat. Dit kan zelf leiden tot ‘klimaatstress’: angst voor wat er op ons afkomt, schaamte over de schade die we aanrichten, verdriet over het verloren gaan van natuur, moedeloosheid, machteloosheid en boosheid over hoe andere mensen vervuilen en verspillen. Niet fijn om je zo te voelen, maar – stellen de Sara’s- ook wel reëel. Deze gevoelens hoeven daarom niet weg, ze kunnen een motor zijn om in actie te komen en gedrag te veranderen. Klimaatpsychologen kunnen hierbij helpen met bijvoorbeeld psycho-educatie, emotieregulatie en het inzetten van de natuur in behandeling en begeleiding.
  2. Vanuit de psychologie bijdragen aan de aanpak van het klimaatprobleem.

De klimaatpsychologen hebben een positieve insteek, gericht op het bieden van handelingsperspectief en gestoeld op praktijkervaringen gecombineerd met wetenschap. Ze gebruiken psychologische strategieën, theorieën, methoden en handvatten om duurzaam gedrag aan te moedigen.

Wat hebben wij daarmee te maken?

Die 70% geldt dus ook voor onze klanten, cliënten, patiënten, vrijwilligers, naasten en collega’s. Maar we weten het niet van elkaar omdat we en nog niet veel over praten of expliciet naar vragen. En als we dat wel doen, wat kunnen we er dan mee? Op de website staan inspirerende boeken, podcasts, video's en blogs met allerlei informatie die je kan gebruiken om erover te praten en tot actie te komen. Je kunt je laten bijscholen, zodat het onderwerp 'klimaatstress en klimaatgedrag' vertrouwder aanvoelt en makkelijker bespreekbaar wordt, ook in therapie. Op de site vind je ook hoe je klimaatpositieve keuzes in je eigen organisatie kan bevorderen.

Sluit je aan

De beide Sara’s roepen klimaatbewuste psychologen en andere disciplines op om zich bij hen aan te sluiten. ‘Klimaatpsycholoog’ is geen beschermde en officiële titel. Dus voor iedere collega met een groen hart, op zoek naar informatie, inspiratie en gelijkgestemden: meld je aan als klimaatpsycholoog via info@klimaatpsychologie.com.

Wil je de Volante webinar “Hoe groen ben jij?” terugkijken? Dat kan! Klik HIER.