Artikeldatum

Regenboogalliantie Dimence Groep; Van Schaarste naar Overvloed

Dit jaar werd de Regenboogalliantie Dimence Groep (RAD) opgericht. De RAD zet zich in voor de Transgender en LHBTQI+-gemeenschap binnen de Dimence Groep. Dit doet ze door kennis te vergroten, te werken aan veiligheid en acceptatie van de LHBTIQ+ Community (gemeenschap) en van Dimence Groep een genderneutrale organisatie te maken. In augustus ontving ze een stimuleringsbijdrage vanuit de Beweging van Overvloed. Sindsdien is er veel gebeurd op het gebied van (h)erkenning van de RAD en de missie waar ze voor staan. Tijd dus om eens in gesprek te gaan. We spraken met Dirk-Jan van Dijk, een boegbeeld van de beweging en Mirjam van der Meer stagiaire verpleegkunde. Natuurlijk zetten we een Overvloedbril op!

Kennismaken

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Zijn jullie L. H. B. of een één de andere letters?

Mirjam (M): Ik ben L.

Dirk-Jan (DJ): Ik ben H.

Vinden jullie dit eigenlijk een passende vraag op een passend moment, zo aan het begin van het gesprek?

DJ: Wat mij betreft gaat het heel erg over de toon, sfeer en intentie waarmee je deze vraag stelt. In en dit geval vind ik dat het het ijs meteen op een prettig manier breekt. (M. knikt). Een tip voor collega’s die graag willen bijdragen aan een veilige en vriendelijke omgeving voor mensen van de LHBTQI+-gemeenschap, maar niet zo goed weten hoe, is vooral te redeneren vanuit wat ze zelf prettig en respectvol vinden. In principe is elke vraag die je vanuit nieuwsgierigheid en oprechte interesse en met respect stelt prima. Ga gewoon het gesprek aan.

Waarom is de Regenboogalliantie nodig? Dimence Groep is toch een hele LHBTQI+ tolerante organisatie?

M: In vergelijking met andere plekken waar ik heb stagegelopen ervaar ik de huidige stageplek (Lorna Wing, red.) als een veilige plek. Voor mezelf, mijn collega’s en ook voor onze patiënten. Je mag hier zijn wie je wilt. Uit vragen die ik krijg merk ik wel dat er nog een gebrek aan kennis over LHTBTQI+-issues is.

DJ: Dat klopt. En juist deze kennis en bewustzijn zijn nodig om Dimence Groep LHBTQI+-vriendelijker te maken en een plek waar iedereen zich thuis, gehoord en gezien voelt. Dat merk ik bijvoorbeeld hier op Lorna Wing. Bij cliënten met een stoornis in het autisme spectrum spelen LHTBQ+-vraagstukken vele malen vaker dan bij mensen zonder. Overigens is er in algemene zin te weinig aandacht voor seksualiteit en seksualiteitsbeleving in de behandeling en contact met cliënten. Het gaat dus vooral over onwetendheid.

Hoe verhouden jullie je tot andere platforms en groepen die zich inzetten voor diversiteit?

DJ: Wat ons betreft zijn wij er vooral om ruimte te creëren en het leren waarderen van diversiteit op het gebied van seksuele geaardheid en genderidentiteit. Maar we willen er ook zijn voor onze collega’s – cliënten met een andere culturele achtergrond of lichamelijke beperking etc. Als je het hebt over “Deel je Overvloed”  dan is het delen van kwaliteiten en krachten door kennis en achtergrond een enorme meerwaarde. Elkaar vooral kunnen versterken in het herkennen van hoe waardevol het is dat mensen verschillen. Ik heb inmiddels ook al een uitnodiging gedaan via de BREIN-themagroep Diversiteit.

Mirjam Dirk-Jan

Welke overvloed (kennis, ervaring, talent) zoeken jullie in mensen die een bijdrage kunnen/willen leveren aan de missie van de RAD?

DJ: Enthousiasme, gedrevenheid en affiniteit met LHBTIQ+ in breedste zin van het woord. Ook hetero’s zijn van harte welkom uiteraard. Verder zijn we nog een groep in ontwikkeling en komen we er al werkenderwijs ook achter dat naast deze affiniteit het soms ook handig is dat iemand andere kennis of ervaring meeneemt. Zo heb ik recentelijk ook een huismeester benaderd om zich  bij ons aan te sluiten. Daarbij weet hij ook nog eens die heel goed de wegen te bewandelen als we  bijvoorbeeld op alle locaties de Progress vlaggen willen laten wapperen.

Wat is de belangrijkste Overvloed die jullie delen?

M: Ik ben nog redelijk nieuw binnen de organisatie dus ik denk dat ik nog fris en scherp naar dingen kijk en ook nog niet zoveel onderdeel ben van de cultuur en vaste rituelen. Daarnaast merk ik dat patiënten op mijn afdeling, waar ik een van de jongste hulpverleners ben, makkelijker met mij als leeftijdsgenoot spreken over hun geaardheid.

Als ik klaar ben met mijn opleiding (eind jan. red.) ga ik werken in de flexpool. Ik zal dan ook op veel verschillende plekken komen te werken. Zo kan ik daar ook mijn ervaringen delen ook een breder beeld krijgen hoe het in de organisatie voor staat op het gebied van LHBTIQ+.

DJ: Naast mijn enthousiasme en affiniteit met LHBTIQ+: vooral creativiteit en ook gedrevenheid, tot in de tenen. Ik was ooit bij een bijeenkomst waar ouders vertelden dat ze vonden dat er te weinig kennis over en aandacht was voor hun kind, dat worstelde met genderidentiteit. Ik ben toen opgestaan en heb beloofd dat ik daar verandering in zou brengen.

Wat vinden jullie trouwens van de Beweging van Overvloed en waarom?

DJ: Ik vind het fantastisch dat we werk maken van delen van Overvloed op vele gebieden en dat we hier een breed platform voor creëren. Een netwerk waarin vele kwaliteiten en diensten vertegenwoordigd zijn. Door het bundelen van diverse krachten vanuit een breed netwerk kun je het “verschil” maken. Ik merk het inmiddels ook in de praktijk: Steeds meer collega’s, cliënten nog wat minder, weten ons inmiddels te vinden en vragen ons om informatie of voorlichting. Super gaaf dat wij dit dan kunnen bieden en zo ook op diverse plekken in de organisatie komen. We zijn ook bezig met het ontwikkelen van een soort kennisplatform, zodat deze informatie beter toegankelijk is voor mensen in en om Dimence Groep.

In jullie missie staat dat jullie streven naar een gender-neutrale opstelling van Dimence Groep. Wat bedoelen jullie daarmee?

DJ: Wij streven naar een LHBTQI+-vriendelijke Dimence Groep. En genderneutraliteit maakt hier onderdeel vanuit. Denk aan genderneutrale toiletaanduidingen, op inschrijf/ aanmelding formulieren, in het elektronisch patiëntendossier niet alleen de keuze M/V – maar bijv. M/V/X. Dit nuanceverschil biedt ruimte- veiligheid voor een ieder die zich niet specifiek man of vrouw noemt en zorgt ervoor dat deze personen zich gezien en gehoord voelen.

Het is dus gaat dus niet alleen om de symbolen?

DJ: Nee, het gaat veel verder, maar de symbolen zijn wel belangrijk. Enkele weken geleden was het paarse vrijdag. We hadden bij ons bij de entree allemaal paarse ballonnen opgehangen. Een client die kwam voor een intake vroeg of dit in het kader van paarse vrijdag was. Toen we zeiden dat dat klopte gaaf deze persoon aan zich meteen heel welkom te voelen.

Op welke resultaten zijn jullie ben je tot nu toe het meest trots?

DJ: We zijn heel trots op de steun van de directies en Raad van Bestuur, de enthousiaste reacties van collega’s en cliënten, de bijdrage van de Beweging van Overvloed, het Zwolsch Duimpje, maar ik ben vooral trots op de Kerngroep van de Regenboog Alliantie Dimence Groep. Op dit moment tien collega’s uit verschillende stichtingen van Dimence Groep die vol enthousiasme en gedrevenheid zich op vrijwillige basis enorm inzetten om het RAD op de kaart te zetten.

Jullie willen het Roze Loper certificaat behalen. Wat houdt dat in?

DJ: Het roze loper certificaat is ontwikkeld voor de ouderenzorg.  Om het certificaat te verkrijgen moet je aantonen dat jouw organisatie LHBTI-vriendelijk is. Je kunt hiervoor gecertificeerd worden. Daar zijn de nodige kosten mee gemoeid, en dat werpt wel een drempel op.

Schiet het certificaat dan niet zijn doel voorbij? Door de kosten werp je drempels op om je belangrijkste doelstelling te realiseren

DJ: Ja, daar moeten we nog maar eens naar kijken. Het is in ieder geval wel zo dat organisatie met zo’n certificaat vaak een inclusiever en LHBTI+-vriendelijker klimaat en beleid hebben. Maar mogelijk kunnen we dat op een andere manier bereiken.

Jullie ideaal is dat de RAD over enkele jaren overbodig is. Kun je aangeven wat de dresscode wordt voor jullie opheffingsbijeenkomst?

DJ: Haha, nee daar heb ik nog niet over nagedacht. Heb je suggesties?

Wat willen jullie bereikt hebben om na te gaan denken over opheffing?

M: Dat het normaal is om het gesprek aan te gaan over seksuele geaardheid en genderidentiteit en dat niemand dit meer bijzonder vindt. Dat zal vast nog even duren, maar we zijn wel optimistisch.

RAD
Dirk Jan en zijn partner (en Dimence collega) Will Stevens hijsen de progressvlag