Artikeldatum

Groenteam Inbalans

Groene Job

Job van der Werf is coördinator Groenteam/werkleider bij het Groenteam van Inbalans (onderdeel van Wijz Welzijn). Maar dat is niet altijd zo geweest. Hij volgde de opleidingen MTS werktuigbouwkunde en Bos- & Natuurbeheer, had technische beroepen en werkte als zelfstandige. Toen er kinderen kwamen, zocht bij een parttime baan in loondienst. Die vond hij als huismeester bij destijds Riaggz over de IJssel. Hij werkte op de Pikeursbaan in Deventer en aan de Roelenweg in Zwolle. In dat laatste pand huisde ook de RIBW en zodoende werkte hij deels voor hen. Via de RIBW kwam hij bij de dagbesteding terecht. Daar waren onder meer een fietsenwerkplaats, een klussenbus, een repro en een houtwerkplaats. Job startte met het professionaliseren van de klussenbus. Een aantal reorganisaties later belandde hij bij Inbalans, destijds een particulier en zelfstandig initiatief. Inmiddels is dit onderdeel van Wijz Welzijn. Daar kwam hij in het Groenteam en dat sloot perfect aan bij zijn interesse in de natuur en zijn opleidingen. Naast zijn baan als coördinator Groenteam heeft Job een eigen bedrijf in groen onderhoud: Groene Job.

Groene medewerkers

De medewerkers van het Groenteam zijn mensen die graag buiten werken. Ze hebben kennis van planten, bomen en struiken in tuinen en parken. Of ze leren het van Job. Iedereen kan medewerker worden bij het Groenteam; specifieke kennis en ervaring met groen is dus geen voorwaarde. Sommige mensen doen het als vrijwilligerswerk, anderen hebben een rugzak of een PGB. Het Groenteam vraagt gangbare prijzen voor hun werkzaamheden, maar meestal werken er  meer mensen aan een klus dan bij een regulier groenbedrijf. Met maximaal vier mensen gaan ze met de bus op pad.
Het team werkt voor particulieren, instellingen- waaronder Dimence Groep- en gemeenten. Ze maaien van gras, knippen heggen, planten borders in, wieden, schoffelen, snoeien, zagen haardhout en zo meer. Ze hebben geen gebrek aan klanten, dat gaat makkelijk via mond-tot-mond-reclame. Het is lastiger om aan voldoende medewerkers te komen. Job zorgt voor de planning, begeleidt de medewerkers en bewaakt de kwaliteit. En hij werkt zelf altijd mee. Als het moet, omdat er geen andere medewerkers zijn op dat moment, klaart hij de klus in zijn eentje.

Bij twijfel, laat maar groeien

Job vat zijn visie op groen samen in: ‘Hoe meer soorten hoe leuker’. Dat doet hij door goed te observeren hoe een tuin of gebied zich ontwikkelt en waar nodig een beetje bij te sturen. Er zijn wel klanten die ‘grasveldje, bordertje, haagje’ - een strak gazon en geschoffelde zwarte aarde - willen en dat kan het Groenteam ook verzorgen. Want de klant is koning. Maar het leukste vindt hij het toch wel om de vrije hand te krijgen, in verwilderde tuinen te kijken wat er allemaal groeit en te stimuleren dat er meer vogels, bijtjes, vlinders en bodemleven komen. Wanneer medewerkers niet zeker weten of een plant gewied moet worden, is het advies van Job: ‘Bij twijfel, laat maar groeien’.

Duurzaam is logisch

‘De mens is onderdeel van de natuur’. Dat is voor Job zo logisch als wat. Hij merkt dat steeds meer mensen oog hebben voor natuurlijk groen en biodiversiteit. Langzaam komt dit gedachtegoed uit de geitenwollensokkensfeer. Wie weet wordt ooit de plant koning!
Zelf heeft hij plannen om zich verder te ontwikkelen in groen en duurzaamheid. Hij is net gestart met een cursus voedselbos aanleggen. Zijn droom is een weiland waar hij helemaal los kan gaan om deze om te vormen tot voedselbos. En hij zou graag iets doen op de Heihoeve (boerderij van Dimence Groep in Lettele) en verder bijdragen aan DG DuurSaam. Hij omschrijft zijn wensen voor de toekomst als ‘verder gaan op deze voet, met duurzame continuïteit’. Het mooiste aan zijn werk vindt hij de afwisseling, elke dag is anders. En de vrijheid om zijn werk zelf in te richten. Dat is voor hem zeer waardevol.

Ben jij of ken jij iemand die graag mee wil werken in het Groenteam, meld je aan bij trajectbegeleider Paulien Zandbelt, p.zandbelt@inbalanshasselt.nl, 06-10352558.

Met dank aan Job voor deze groene ontmoeting.