Artikeldatum

MeeleefGezin: ontlasten van ouders en vergroten van het netwerk van een kind

Even lucht voor ouders met mentale problemen

Een meeleefgezin is een gezin dat regelmatig een jong kind (tot en met vier jaar) van wie de ouder psychische problemen heeft, opvangt. Dit kind doet meestal één keer in de week en een weekend in de maand mee in het meeleefgezin. Zo doet het kind positieve ervaringen op in een vertrouwd en stabiel tweede gezin. Dat helpt bij een gezonde ontwikkeling van het kind en bij het uitbreiden van sociale contacten. En krijgen de eigen ouders even lucht en tijd voor hun eigen herstel. Goed voor de ouders en voor de relatie met hun kind.

Coördinatieambitie

Over hoe MeeleefGezin werkt, praat ik met Myrthe Lomans. Zij is sinds maart 2022 voor acht uur per week landelijk coördinator van MeeleefGezin. Hiervoor werkte ze al jaren als maatschappelijk werker bij De Kern. Myrthe zag begin dit jaar de vacature voor coördinator op social media voorbij komen en was direct geïnteresseerd. Het was al langer haar ambitie om de overstap te maken naar een coördinerende functie. Na een gesprekje met Marjolein Groot Wesseldijk (projectmanager Impluz), was ze overtuigd. Deze functie is voor haar een mooie manier om te proeven aan een ander soort baan dan die van maatschappelijk werker.

Hoe werkt het precies

Een gezin zelf of een hulpverlener die bij een gezin betrokken is, kan aan de bel trekken bij Meeleefgezin. Zowel het gezin dat ondersteuning wil, als het meeleefgezin doen vrijwillig mee. Het doel is een gezin zo veel mogelijk te ontlasten. MeeleefGezin bestaat uit 3 modules: Matching, Monitoring en Nazorg. Bij de matching wordt, passend bij de vraag van een gezin, een meeleefgezin gezocht. Gezinnen spreken onderling af hoe vaak het kind naar het meeleefgezin gaat. Tijdens de monitoring worden de gezinnen begeleidt. De meeleefouders worden getraind in hun rol en wat daar wel en niet bij past. Zo leren ze geen mening te hebben over de problemen, leefwijze of opvoeding van de ouders. Daar bemoeien ze zich niet mee. Ze worden door de zorgprofessionals ook niet ingezet als extra ogen en oren om in de gaten te houden of het kind zich wel goed ontwikkelt. Myrthe legt uit: ‘Als de ouders bijvoorbeeld de hele dag in bed blijven wanneer hun kind in het meeleefgezin is, dan gaan de meeleefouders daar niks van vinden of over zeggen. Ze zijn niet de coach van de ouders. Zij zijn er puur voor het kind en ter ondersteuning van het gezin. Het gaat om het ontlasten van de ouders en het vergoten van het netwerk van het kind.’

Na twee jaar is het traject met MeeleefGezin afgerond. Bij de nazorg wordt besproken of en hoe de gezinnen verder willen. Over de afgelopen tien jaar blijkt dat 85% van de gezinnen die mee hebben gedaan, contact met elkaar blijven houden. Soms minder frequent, maar het kind blijft manier betrokken bij het meeleefgezin.

Myrthe

 

Wat doet Myrthe

Myrthe houdt zich bezig met het werven van gezinnen, het coördineren van vraag en aanbod en het regelen van de gemeentelijke financiering. Eerst bekijkt ze op basis van de aanmeldingen welke gezinnen bij elkaar zouden kunnen passen. Zodra ze een potentiële match vindt, gaat ze in gesprek met de betreffende gemeente om te kijken of zij willen financieren. Als de gemeente dat wil, dan vraagt Myrthe de inhoudelijk coördinator van het betreffende gebied om in gesprek te gaan met beide gezinnen. De inhoudelijk coördinator neemt het dan van haar over en start het traject.
Landelijk zijn er behoorlijk veel gezinnen die interesse hebben om meeleefgezin te worden. Myrthe snapt dat wel: ‘Mensen willen graag op deze manier een steentje bijdragen, het is laagdrempelig en de meeste mensen vinden jonge kinderen leuk.’ Het komt ook goed uit want je hebt meer meeleefgezinnen nodig om tot een goeie match te komen.
Meeleefgezinnen kunnen alleen ingezet worden in gemeenten waar een samenwerking mee bestaat. Myrthe probeert dus zo veel mogelijk gemeenten te interesseren. Dat betekent veel praten met gemeenten, uitleg geven en meedoen met gemeentelijke aanbestedingen. Vanuit haar werk als maatschappelijk werker was ze al goed bekend met KOPP (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen). Dit helpt haar om met gemeenten in gesprek te gaan over het nut van de interventie en de preventieve werking die uit gaat van deze laagdrempelige en vroegtijdige ondersteuning van gezinnen.  

Meeleefgezinnen in Overijssel

MeeleefGezin is een landelijke interventie die binnen verschillende gemeenten wordt uitgevoerd en bestaat al tien jaar. Voorheen was het een zelfstandige stichting, begin dit jaar is het onderdeel geworden van door Dimence Groep en ondergebracht bij Impluz. MeeleefGezin wordt betaald door gemeenten. In het verzorgingsgebied van Dimence Groep zijn gemeenten nog niet aangehaakt. Een eerste aanmelding van zowel een ouder-kind gezin als een meeleefgezin in Deventer zijn net binnen. Voor 2023 hoopt Myrthe afspraken te kunnen maken met gemeenten in ons verzorgingsgebied.

Ken jij een gezin dat een meeleefgezin zou willen?

Mythe nodigt iedereen van Jeugd ggz, Mindfit, Transfore en Dimence van harte uit om bij haar langs te komen in de week van Delen, Ontmoeten en Verrassen in Deventer (26 september) waar ze aanwezig is met een stand (aanmelden kan hier). Werk je bij Mindfit of Dimence, dan behandel je wellicht ouders met mentale problemen die jonge kinderen hebben. Werk je bij Jeugd ggz, dan heb je mogelijk contact met deze gezinnen. Myrthe vertelt je graag hoe MeeleefGezin kan helpen en hoe beide gezinnen ondersteunt worden. Ook heeft zij informatiemateriaal, praktijkvoorbeelden en een boekje over MeeleefGezin.