Refereermiddag 20 maart 2025: Eindreferaat Paul Manders & Roelien Pol, artsen in opleiding tot psychiater | Dimence Groep

Maandelijks wordt door de Opleiding Psychiatrie van de Dimence Groep en de Medische Staf een refereeravond georganiseerd.
De avond is bestemd voor artsen, psychologen, verpleegkundigen en andere geïnteresseerden. 

Programma 
14.30 – 15.00 uur inloopmoment met koffie/thee 
15.00 – 15.05 uur welkom door prof. dr. Derek Strijbos opleider psychiatrie bij Dimence Groep 
15:05 – 16:00 uur: 1e lezing: eindreferaat Paul Manders| Clozapine Depot: De Toekomst van Schizofreniebehandeling?    
16:00 – 16:45 uur: pauze (met luxe broodjes) 
16:45 – 17:45 uur: 2e lezing: eindreferaat Roelien Pol| Aangifte doen of niet? – De complexe besluitvorming bij grensoverschrijdend gedrag door patiënten 
17:45 – 18:00 uur: afsluiting  & felicitatie door prof. dr. Derek Strijbos opleider psychiatrie bij Dimence Groep 
18:00 – 19:00 uur: afsluiting met een borrel 

Locatie: De Steerne, Deventer (deze bijeenkomst is alleen fysiek te volgen)

Sprekers

  • Paul Manders, Msc, arts in opleiding tot medisch specialist bij Dimence Groep
  • Roelien Pol, MSc, arts in opleiding tot psychiater bij Dimence Groep

Abstracts

Lezing 1: Clozapine Depot: De Toekomst van Schizofreniebehandeling?  | Paul Manders
Clozapine is al decennia een effectieve behandeling voor therapieresistente schizofrenie, maar het gebruik wordt bemoeilijkt door bijwerkingen en de noodzaak van strikte therapietrouw. In deze lezing wordt de ontwikkeling van clozapine besproken: van de introductie als atypisch antipsychoticum tot de essentiële rol die het vandaag speelt in de psychiatrie. 

Daarnaast worden ervaringen met clozapine in de praktijk gedeeld. Hoewel het middel zeer effectief is, leidt de verplichte dagelijkse inname tot uitdagingen zoals therapieontrouw en bijwerkingenmonitoring. Dit heeft geleid tot de zoektocht naar een langdurige toedieningsvorm: een clozapine depot. 

Een depotpreparaat zou een doorbraak kunnen betekenen, door de noodzaak van dagelijkse inname te elimineren en therapietrouw te verbeteren. Maar hoe ver zijn we in deze ontwikkeling? Welke obstakels moeten nog overwonnen worden, zoals de unieke farmacokinetiek van clozapine en de veiligheidseisen? 

Deze lezing verkent de huidige stand van zaken, de voordelen en uitdagingen van een clozapine depot, en de mogelijke impact op de toekomst van de schizofreniebehandeling. 

Twee leerdoelen voor de deelnemers 

  • Inzicht in de ontwikkeling en werking van clozapine – De luisteraars begrijpen de geschiedenis, effectiviteit en uitdagingen van clozapine bij de behandeling van therapieresistente schizofrenie.   
  • Kennis over de mogelijkheden en uitdagingen van een clozapine depot – De luisteraars krijgen inzicht in de huidige stand van zaken rondom de ontwikkeling van een depotpreparaat, inclusief de potentiële voordelen en de obstakels die nog overwonnen moeten worden. 

 

Lezing 2: Aangifte doen of niet? – De complexe besluitvorming bij grensoverschrijdend gedrag door patiënten | Roelien Pol
In Nederland is er de laatste jaren groeiende aandacht voor geweld tegen hulpverleners, waaronder psychiaters. Grensoverschrijdend gedrag door patiënten komt binnen de geestelijke gezondheidszorg regelmatig voor en kan een grote impact hebben op de betrokken zorgverleners.1 Naast de gebruikelijke behandelrelatie ontstaat een complexe dynamiek, waarin zich plotseling nieuwe rollen van slachtoffer en dader voortdoen. Bovendien kan het ziektebeeld van de patiënt van invloed zijn geweest op het grensoverschrijdende gedrag, wat de besluitvorming rondom het doen van aangifte vaak extra gevoelig en complex maakt. 2 

Tot op heden is er weinig bekend over de overwegingen van psychiaters (in opleiding) bij het al dan niet doen van aangifte van grensoverschrijdend gedrag. Hoe komen zij tot een beslissing? Welke factoren spelen hierin een rol? En komt iedereen tot dezelfde conclusie, of zijn er grote individuele verschillen? 

Tijdens dit referaat worden de uitkomsten gepresenteerd van een kwalitatief verkennend onderzoek, waarbij de besluitvorming rondom het doen van aangifte door psychiaters (in opleiding) wordt onderzocht. Tot slot wordt een zo compleet mogelijk beeld van het thema gepresenteerd door tevens stil te staan bij het perspectief van andere relevante beroepsgroepen binnen de strafrechtketen, waarbij onderlinge overeenkomsten en verschillen in kaart worden gebracht.  

Leerdoelen 

  • Zicht krijgen op de verschillende overwegingen die bestaan rondom het doen van aangifte bij grensoverschrijdend gedrag van patiënten, waarbij zowel het perspectief van de psychiater als dat van relevante beroepsgroepen in de strafrechtketen inzichtelijk wordt. 
  • Deelnemers worden vervolgens uitgedaagd om hun eigen visie te ontwikkelen over dit complexe thema. 

 

Er is accreditatie aangevraagd bij de NVvP, het register voor Verpleegkundig Specialisten, accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals.

Mocht u nog vragen hebben neemt u dan contact ons op via: opleiding-psychiatrie@dimencegroep.nl.

Aanmelden (verplicht